2014-12-20 Děravá skála

Název

2014-12-20 Děravá skála

Popis

Tradiční předvánoční procházka okolím bílovickonadsvitavského BUFOVA se tentokrát nesla na básnických křídlech S. K. Neumana. Hlavním cílem bylo nalezení místa již od roku 1935 neexistující Děravé skály, opěvované v Bílovicích n/S tehdy žijícím autorem Knihy lesů vod a strání. Od jeho památníku u sokolovny jsme šli nad potrubím Březovského vodovodu, jeho tecnických staveb, okolo zrekonstruovaného jezu, památníku katastrofy letounu DC-47 A-20-DK AF 42-108910, Myší díry, dvojtunýlku i dvojtunelu a obdivovali jsme skálostěnový památník stavitele šumavského průplavu Schwarzenbrskou stokou J.Rosenauera. Při trmácení silnicí přes tzv. "Nový most" jsme toužebně vyhlíželi místo, které by mohlo být podle mapy z roku 1920 původním místem Děravé skály z čtyřverší na památníku S.K. Neumana na počátku dnešní výpravy a také součástí jeho básnického výtvoru "U Děravé skály" zmíněné známé básnické sbírky.
!!! Našli jsme, našli !!!
Událost jsme oslavili medovinou a přečtením uvedené básně a zejména informačního článku zdejšího barda a znalce historie obce Bílovice nad Svitavou včetně jejího okolí pana Zdeňka Mrkose. Tím mu vzdávám hold a posílám velké díky.
Od romantické hájovny v těsné blízkosti LDNky a nádraží v Babicích nad Svitavou jsme stoupali do dva km vzdálené stejnojmenné obce, pod níž vyvěrá ze studánky Sv. Huberta osvěžující voda. Plánovanou zastávku na oběd ve zdejší restauraci jsme vyměnili díky výhodnému autobusovému spojení zpět do Bílovic n/S za špica oběd ve zdejší obecní hospodě U Emila zejména konzumací pokrmu totožného názvu. Také jsme si užili spousty srandy při čtení dalších básnických výtvorů několikráte již zmiňovaného autora z již také zde uvedené básnické sbírky.
Celý den bylo krásně a na prosincový čas dost teplo. A tak snad jediným mínusem byla neúčast jedné dvojce kamarádů, kvůli nimž se vlastně o týden překládal termín této předvánoční výpravy. Samozřejmě je to jejich svobodné rozhodnutí, kde se vyskytují. To respektujeme. I jim ovšem všichni všichni účastníci akce přejí stejně jako každému, který dočte až sem krásné, veselé a štědré Vánoce.
Foto: BUF, Hela Žažka a Hanka Polívka
Zdraví BUF

Období

Statistiky

  • 45 fotek
  • 1 se líbí

Nastavení

Nahlásit album
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2014-12-20 Děravá skála
Komentáře Přidat